M√ćTOSZ:

A nyomtatott kommunikáció pazarló

T√ČNY:

A papír az egyik legnagyobb mértékben újrahasznosított termék a világon

Two Sides Recycling Rates

A nyomtatott kommunikáció pazarló

A PAPÍR ÚJRAHASZNOSÍTÁSI ARÁNYA EURÓPÁBAN 2010-BEN 72,2%-RA NŇźTT, EZ A VALAHA ELÉRT LEGMAGASABB ÉRTÉK. (11) ANGLIÁBAN A LEGUTÓBB MÉRT ARÁNY 71% VOLT. (9)

Az európai papíripar vezetŇĎ az újrahasznosításban, és a helyi gyŇĪjtŇĎrendszerek fejlŇĎdésével további jelentŇĎs javulás várható.

Egyes papírfajták, mint a papírzsebkendŇĎk, tapéták, bizonyos tartós használatra szánt dokumentumok nem újrahasznosíthatók.

Az európai nyomtatott papírhulladék újrahasznosítása

"A Two Sides támogatja a hatékony újrahasznosítási rendszerek bevezetését, és a lerakókba kerülŇĎ nyomtatott papírhulladék mennyiségének csökkentését, illetve amennyiben lehetségessé válik, teljes megszüntetését."

A Two Sides elvei, 2009.

Ha a gyŇĪjtŇĎrendszerek fejlŇĎdnek, akkor a lerakókba kerülŇĎ papírhulladék-mennyiség is jelentŇĎsen csökken. A nyomtatott papír a kevés olyan anyag egyike, amely teljes egészében újrahasznosítható.

A multimédia világában a nyomtatott papír lehet a kommunikáció fenntartható formája.

  • Az elektronikus hulladék a közösségi hulladék leggyorsabban gyarapodó eleme
  • A világszerte kidobott elektromos hulladékmennyiség az utóbbi idŇĎben ugrásszerŇĪen megnŇĎtt: 20-50 millió tonna képzŇĎdik minden évben
  • Európában az e-hulladék mennyisége 3-5%-kal növekszik évente; ez majdnem háromszor olyan gyors növekedés, mint a teljes hulladék növekedési aránya

Forrás: Greenpeace, The e-waste problem, 2009.

Ahogy az eddigiekbŇĎl is látszik, a papíripar történetének két oldala van, és termékei nyugodtan használhatók. A papír egy megújuló, újrahasznosítható anyag, amelyet egy környezettudatos iparág állít elŇĎ. A papíripar jövŇĎje közvetlenül azon múlik, hogy több fát ültet, mint amennyit felhasznál, és folyamatosan fejleszti szabványait a beszállítói értéklánc teljes területén.

"Az erdészet, a papír- és a csomagolóipar a legfenntarthatóbb iparágak közé tartoznak."
CEO Perspectives 2008, PricewaterhouseCoopers


(7) CEPI, Sustainability Report, 2009.
(9) DEFRA, Official Municipal Waste Data for England
(11) ERPC, Monitoring report of the European Recovered Paper Council,   2010.