MÍTOSZ:

A nyomtatott kommunikáció pazarló

TÉNY:

A papír az egyik legnagyobb mértékben újrahasznosított termék a világon

Two Sides Recycling Rates

A nyomtatott kommunikáció pazarló

A PAPÍR ÚJRAHASZNOSÍTÁSI ARÁNYA EURÓPÁBAN 2010-BEN 72,2%-RA NŐTT, EZ A VALAHA ELÉRT LEGMAGASABB ÉRTÉK. (11) ANGLIÁBAN A LEGUTÓBB MÉRT ARÁNY 71% VOLT. (9)

Az európai papíripar vezető az újrahasznosításban, és a helyi gyűjtőrendszerek fejlődésével további jelentős javulás várható.

Egyes papírfajták, mint a papírzsebkendők, tapéták, bizonyos tartós használatra szánt dokumentumok nem újrahasznosíthatók.

Az európai nyomtatott papírhulladék újrahasznosítása

"A Two Sides támogatja a hatékony újrahasznosítási rendszerek bevezetését, és a lerakókba kerülő nyomtatott papírhulladék mennyiségének csökkentését, illetve amennyiben lehetségessé válik, teljes megszüntetését."

A Two Sides elvei, 2009.

Ha a gyűjtőrendszerek fejlődnek, akkor a lerakókba kerülő papírhulladék-mennyiség is jelentősen csökken. A nyomtatott papír a kevés olyan anyag egyike, amely teljes egészében újrahasznosítható.

A multimédia világában a nyomtatott papír lehet a kommunikáció fenntartható formája.

  • Az elektronikus hulladék a közösségi hulladék leggyorsabban gyarapodó eleme
  • A világszerte kidobott elektromos hulladékmennyiség az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt: 20-50 millió tonna képződik minden évben
  • Európában az e-hulladék mennyisége 3-5%-kal növekszik évente; ez majdnem háromszor olyan gyors növekedés, mint a teljes hulladék növekedési aránya

Forrás: Greenpeace, The e-waste problem, 2009.

Ahogy az eddigiekből is látszik, a papíripar történetének két oldala van, és termékei nyugodtan használhatók. A papír egy megújuló, újrahasznosítható anyag, amelyet egy környezettudatos iparág állít elő. A papíripar jövője közvetlenül azon múlik, hogy több fát ültet, mint amennyit felhasznál, és folyamatosan fejleszti szabványait a beszállítói értéklánc teljes területén.

"Az erdészet, a papír- és a csomagolóipar a legfenntarthatóbb iparágak közé tartoznak."
CEO Perspectives 2008, PricewaterhouseCoopers


(7) CEPI, Sustainability Report, 2009.
(9) DEFRA, Official Municipal Waste Data for England
(11) ERPC, Monitoring report of the European Recovered Paper Council,   2010.