M√ćTOSZ:

A papír káros hatással van a környezetre

T√ČNY:

A papír az egyik a kevés valóban fenntartható termék közül

Two Sides Paper Sustainable

A papír árt a környezetnek

A papír fából készül, amely természetes és megújuló alapanyag. A fiatal fák növekedés közben széndioxidot vesznek fel a levegŇĎbŇĎl, fa termékként tehát a papír a teljes élettartama során széndioxidot tárol.

EGY JÓL KIHASZNÁLT ÉS IDŇźSZAKOSAN ÚJRAÜLTETETT ERDŇź TÖBB SZÉNDIOXIDOT SZÍV FEL, MINT EGY ÖREGEBB FÁKBÓL ÁLLÓ RÉGI ERDŇź.

A papíriparban számos elismert tanúsítvány-rendszer létezik, amelyek garantálják, hogy az általunk használt papír fenntartható erdei forrásból származik. Körülbelül harminc ilyen rendszer van, de a legfŇĎbb, ellenŇĎrzést szolgáló minŇĎsítések a következŇĎk: a Forest Stewardship Council (FSC®) és a Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC®). Jelen pillanatban kevés erdŇĎ rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal, de a Two Sides aktívan támogatja az ilyen programokat, mert úgy gondolja, hogy a tanúsítványok megléte megnyugtatja a fogyasztókat.

"1990-2010 között az európai erdŇĎk 870 millió tonna széndioxidot vontak ki a levegŇĎbŇĎl. Ez Európa üvegházhatású gázkibocsátásának a 10%-át teszi ki."
MCPFE, State of Europe’s Forests, 2011.

Az FSC® olyan globális erdŇĎgazdálkodási szabványokat állít fel, amelyek a környezeti, társadalmi és gazdasági egyensúly szempontjait is figyelembe veszik. A világ erdeinek jövŇĎje szempontjából a fák és az ökoszisztéma jóléte éppoly fontos, mint az új fák ültetése. MielŇĎtt a végtermékre rákerülne az FSC® címke, a feldolgozás, az elosztás és a nyomtatás minden szakaszát megvizsgálják.

A PEFC® egy 1999-ben alapult non-profit, független civil szervezet. A Felügyelt Láncolat tanúsítvány, amelyet használnak, nyomon követi az alapanyagot az erdŇĎtŇĎl a végtermékig, hogy a fa, farost vagy bármilyen egyéb erdŇĎbŇĎl származó alapanyag, amelyet a végtermék tartalmaz, visszakövethetŇĎ legyen a tanúsítvánnyal rendelkezŇĎ erdŇĎkhöz.

Fenntarthatósági tények:

  • Az erdŇĎirtások nem a papíripar miatt történnek
  • A felelŇĎsségteljes fa-, cellulóz- és papírgyártás egészséges erdŇĎket eredményez
  • A papír egy megújuló, fenntartható erŇĎforrás
  • Az európai erdŇĎk területe ma 30%-kal nagyobb, mint 1950-ben
  • Az erdŇĎtanúsítás támogatja a kontrollált erdŇĎkbŇĎl származó fa használatát
  • Az európai erdŇĎk éves növekedése megfeleltethetŇĎ másfél millió futballpálya összterületének