M√ćTOSZ:

A papírgyártás folyamatosan pusztítja az erdŇĎket

T√ČNY:

A papírgyártás segíti a fenntartható erdŇĎgazdálkodást

Two Sides Football Pitch Artwork

A papírgyártás pusztítja az erdŇĎket

z európai erdŇĎk alapterülete 30%-kal növekedett 1950 óta. Jelenleg minden évben annyival növekszik, mint London területének négyszerese.(2)

"Az erdŇĎirtások 90%-át a nem fenntartható mezŇĎgazdasági tevékenységek okozzák."
Az erdŇĎirtás fŇĎ okai, World Rainforest Movement; UN FAO

"A papíriparban a kitermelt fáknak csak viszonylag kis részét használják fel. Világszerte az erdŇĎkben kivágott fák 53%-át az energiaiparban használják fel, 28-át a fŇĪrésztelepeken és csak 11%-át használja fel közvetlenül a papíripar."
FAO statisztikák, 2008.

"A trópusi erdŇĎirtások legnagyobb közvetlen oka a termŇĎföldek és a legelŇĎk kialakítása, elsŇĎsorban megélhetési okokból."
replantingtherainforests.org, 2009. április

Egyes trópusi országokban gondot okoz a földhöz való jog és a természetes erdŇĎk ipari ültetvényekké való átalakítása. Ez aggodalomra ad okot a papíripar, a civil szervezetek és a fogyasztók számára egyaránt.

A Two Sides kezdeményezés ezen problémák visszaszorítását tŇĪzte ki céljául, és felismeri annak fontosságát, hogy olyan termékeket támogasson, amelyek egyértelmŇĪen nyomon követhetŇĎ és fenntartható forrásokból származnak.

Észak-Európában, ahol majdnem az összes szŇĪz erdŇĎ védett, a papír telepített erdŇĎkbŇĎl származik, ahol az ültetés és a kitermelés folyamatát gondosan ellenŇĎrzik. A korábbi aggályokat Észak-Európában és Kanadában már nagyrészt eloszlatták, mivel a törvényhozók, az aktivisták és az erdészeti ágazatok együttmŇĪködtek a szŇĪz erdŇĎk védelmében.

"Az általunk használt papír 94%-a Európában készül."
CEPI üzleti statisztikák, 2007.

A papír egyik egyedi tulajdonsága, hogy a fŇĎ alapanyaga megújuló és újrahasznosítható, és természetes élŇĎhelyet biztosít a vadon élŇĎ állatoknak. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint "Az európai erdészet figyelembe veszi a biológiai sokféleséget a fejlŇĎdése során."(3)

"Európában az erdŇĎk területe növekszik és jelenleg a szárazföld 44%-át borítják. Az európai erdŇĎk 98%-át védi valamilyen fajta gazdálkodási terv."
MCPFE, Europe's Forests, 2007.


(1) (2) Two Sides briefing document from UN FAO stats
(3)EEA, The European Environment, State and Outlook 2005, page 191 of full report