MÍTOSZ:

A papírgyártás folyamatosan pusztítja az erdőket

TÉNY:

A papírgyártás segíti a fenntartható erdőgazdálkodást

Two Sides Football Pitch Artwork

A papírgyártás pusztítja az erdőket

z európai erdők alapterülete 30%-kal növekedett 1950 óta. Jelenleg minden évben annyival növekszik, mint London területének négyszerese.(2)

"Az erdőirtások 90%-át a nem fenntartható mezőgazdasági tevékenységek okozzák."
Az erdőirtás fő okai, World Rainforest Movement; UN FAO

"A papíriparban a kitermelt fáknak csak viszonylag kis részét használják fel. Világszerte az erdőkben kivágott fák 53%-át az energiaiparban használják fel, 28-át a fűrésztelepeken és csak 11%-át használja fel közvetlenül a papíripar."
FAO statisztikák, 2008.

"A trópusi erdőirtások legnagyobb közvetlen oka a termőföldek és a legelők kialakítása, elsősorban megélhetési okokból."
replantingtherainforests.org, 2009. április

Egyes trópusi országokban gondot okoz a földhöz való jog és a természetes erdők ipari ültetvényekké való átalakítása. Ez aggodalomra ad okot a papíripar, a civil szervezetek és a fogyasztók számára egyaránt.

A Two Sides kezdeményezés ezen problémák visszaszorítását tűzte ki céljául, és felismeri annak fontosságát, hogy olyan termékeket támogasson, amelyek egyértelműen nyomon követhető és fenntartható forrásokból származnak.

Észak-Európában, ahol majdnem az összes szűz erdő védett, a papír telepített erdőkből származik, ahol az ültetés és a kitermelés folyamatát gondosan ellenőrzik. A korábbi aggályokat Észak-Európában és Kanadában már nagyrészt eloszlatták, mivel a törvényhozók, az aktivisták és az erdészeti ágazatok együttműködtek a szűz erdők védelmében.

"Az általunk használt papír 94%-a Európában készül."
CEPI üzleti statisztikák, 2007.

A papír egyik egyedi tulajdonsága, hogy a fő alapanyaga megújuló és újrahasznosítható, és természetes élőhelyet biztosít a vadon élő állatoknak. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) szerint "Az európai erdészet figyelembe veszi a biológiai sokféleséget a fejlődése során."(3)

"Európában az erdők területe növekszik és jelenleg a szárazföld 44%-át borítják. Az európai erdők 98%-át védi valamilyen fajta gazdálkodási terv."
MCPFE, Europe's Forests, 2007.


(1) (2) Two Sides briefing document from UN FAO stats
(3)EEA, The European Environment, State and Outlook 2005, page 191 of full report