MÍTOSZ:

Csak újrahasznosított papírt lenne szabad használni

TÉNY:

Szükség van fenntartható erdőkből származó papírra, hogy az újrahasznosítás ciklusát el lehessen indítani

Two Sides Recycled Paper

A papírgyártás érdekében új fákat kivágni káros tevékenység

A FIATAL FÁK ÚJ ROSTJAI NÉLKÜL NEM INDULHAT EL A PAPÍR ÉLETCIKLUSA. AZ ÚJRAHASZNOSÍTOTT ROSTOK TÖBB HASZNÁLAT UTÁN ELGYENGÜLNEK, EZÉRT MINDIG SZÜKSÉG VAN ÚJ ROSTOKRA.

A papír kiválasztásakor nem elég csupán a rost forrását szem előtt tartani; meg kell vizsgálni annak teljes életciklusát. Fontos megjegyeznünk, hogy új rostokra mindig szükség van újrahasznosított papír előállításához. Ahhoz, hogy a globális rostciklus mozgásban maradjon, 40%-ban mindig szükség van új farostra.

"A visszanyert farost használatának maximalizálása a szűz rostok ellenében gazdaságilag is hatékony lehet a megfelelő papírfajtánál a megfelelő körülmények között, illetve a környezeti hatásunkat is csökkenthetjük. Azonban az újrahasznosított tartalom önmagáért való maximalizálása anélkül, hogy a terméktípusra, a papírgyár teljesítményére illetve földrajzi helyére tekintettel lennénk, akár komoly környezeti károkat okozhat, anélkül, hogy gazdaságilag bármi előnyünk származna ebből."

Recycled Content and Virgin Fibre: Environmental, Economic and Technical Considerations for Magazine Publishers Metafore Inc, 2009. június

Nagyon nehéz dolgunk van, ha közvetlenül össze akarjuk hasonlítani az újrahasznosított és szűz rostokból készült papír környezeti hatásait. Mindkettőre szükség van, és mindkettő mellett komoly környezeti érvek állnak. Az erdők fontos részét képezik annak a ciklusnak, amely eltünteti a széndioxidot az atmoszférából. Ez a fákon kívül a fa- és papírtermékekre is vonatkozik, ugyanis azok élettartamuk folyamán megkötik a széndioxidot, ezáltal az éghajlatváltozás mérséklésében is fontos szerepük van.

A tény, hogy a papírtermékek újrahasznosíthatók és megújulók, azt jelenti, hogy életciklusuk meghosszabbítható, így ez az előny megnövekszik, illetve a hulladékmennyiség is csökken.

Mint minden történetnek, a papír történetének is két oldala van, de minél tájékozottabbak vagyunk, annál jobb helyzetben vagyunk ahhoz, hogy meghozzuk a helyes döntést.

  • A fenntarthatóság érdekében kulcsfontosságú, hogy a hulladékpapírt újra felhasználják, így biztosítva elegendő rostot a további gyártáshoz.
  • Ki kell jelölni olyan papírfajtákat, amelyeket újra fel lehet használni. Ezek készülhetnek újrahasznosított, vagy tanúsítvánnyal rendelkező erdőből származó új rostokból.
  • Szűz rostokra mindig szükség van a ciklus fenntartásához.
  • Az újrahasznosított rostok minősége romlik több használat után.