M√ćTOSZ:

A papírgyártás rengeteg energiát használ fel, és magas a széndioxid- lábnyoma

T√ČNY:

A felhasznált energia nagy része megújuló. A széndioxid- lábnyom meglepŇĎen alac sony

Two Sides Light Bulb

A papírnak magas a széndioxid lábnyoma

200 KG PAPÍR ELŇźÁLLÍTÁSA, AMELY A FEJENKÉNT ELHASZNÁLT ÉVES ÁTLAG, KÖRÜLBELÜL 130-250 KG SZÉNDIOXIDOT ÁLLÍT ELŇź, AZ ENERGIA FORRÁSÁTÓL FÜGGŇźEN. EZ MÁS KISEBB LÉPTÉKŇį GYÁRTÁSI FOLYAMATOK SORÁN KELETKEZŇź SZÉNDIOXID-MENNYISÉGHEZ HASONLÍTHATÓ. NAGYJÁBÓL UGYANENNYI SZÉNDIOXIDOT TERMEL EGY ÁTLAGOS CSALÁDI AUTÓ EZER KM-ES ÚT MEGTÉTELE SORÁN. (6)

A papír fŇĎ alapanyaga, a fa szívja fel a legtöbb széndioxidot az atmoszférából. A különféle papírfajták gyártása során keletkezŇĎ széndioxid mennyiségét nehéz pontosan meghatározni, mivel nagyban függ a gyártási módszertŇĎl, valamint a gyártáshoz szükséges energia forrásától. A nukleáris energia, a víz-, biomassza és geotermikus energia, amelyeket a leggyakrabban használnak papírgyártáshoz, mind viszonylag kis mennyiségŇĪ széndioxidot juttat az atmoszférába. A fosszilis anyagok égetése által termelt energia ezzel ellentétben rengeteg széndioxidot szabadít fel.

"Egy fenntartható módon irányított erdŇĎ akár semleges is lehet a széndioxid-kibocsátás szempontjából, amennyiben a kivágásokat megfelelŇĎen egyensúlyozzák az újraültetéssel."
The Sustainable Procurement of wood & Paper products: An introduction. www.sustainableforestprods.org

A cellulóz- és papíripar az 1990-es rátákhoz képest 42%-kal csökkentette a széndioxid-kibocsátást 100 tonna papír gyártása során. A teljes iparágon belül 8%-kal kevesebb a széndioxid-kibocsátás az akkorihoz képest. (7)

A kutatások azt mutatják, hogy a postai küldemények a háztartási széndioxid-kibocsátás 0,1%-át teszik ki. Ez 14 kg széndioxidot jelent, melynek kibocsátása egyenértékŇĪ:

  •     Egy 70 km-es autóúttal
  •     Öt sajtburgerrel
  •     9 liter tejjel
  •     Hat és fél perc transzatlanti repülŇĎúttal

EMIP, The Facts Of Our Value Chain, 2008

Definíció: A széndioxid-lábnyom az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának mértékegysége, annak alapján, mennyi széndioxid és egyéb üvegházhatású gáz jut a termék gyártása és szállítása során az atmoszférába.

Egy multimédiás világban a nyomtatott papír lehet a kommunikáció fenntartható eszköze.

  • Az Egyesült Királyság jelenlegi energiaszükségletének 2%-át az adatközpontok teszik ki. Ez nagyjából ugyanannyi, mint a légi közlekedés energiaigénye. (8)
  • Egy 400 kilobyte-os melléklettel ellátott, 20 címzettnek elküldött e-mail egy 100 wattos izzó 20 percen át tartó égetéséhez szükséges energiamennyiséget használja fel.
  • A következŇĎ tíz évben várhatóan az Egyesült Királyság háztartási energiaigényének felét a laptopok és PC-k mŇĪködtetése teszi ki.(8)

"Az újságolvasás 20%-kal kevesebb széndioxid kibocsátásával jár, mint a hírek online megtekintése."
Svéd Királyi Tudományos Akadémia