MÍTOSZ:

Az általam használt papír rengeteg energiát fogyaszt

TÉNY:

A jól kontrollált ültetett erdők révén teljesíthető az erdőkből nyert nyersanyagokra való kereslet.

Lightbulb

Az általam használt papír rengeteg energiát fogyaszt

AZ EMBEREK TÉVESEN ÚGY GONDOLJÁK, HOGY A PAPÍRGYÁRTÁS ÓRIÁSI MENNYISÉGŰ ENERGIÁT HASZNÁL FEL. AZONBAN MEGLEPŐ STATISZTIKÁKAT LÁTHATUNK A PAPÍRIPAR ENERGIAFELHASZNÁLÁSÁRÓL, HA KÖZELEBBRŐL MEGNÉZZÜK A DOLGOT.

Az iparág méretét tekintve, a papírgyártás hatalmas vállalkozásnak számít, ezért jogosan gondolnánk, hogy riasztó energiafelhasználási mutatókkal rendelkezik. Valójában nem. Körülbelül 500 kilowattóra energiára van szükség 200 kg papír előállításához, ami az egy főre jutó éves átlagfogyasztásnak felel meg.

Az európai papíripar az egyik legnagyobb előállítója a biomassza energiának, és több, mint egyötöd részét teszi ki a biomassza-alapú energia előállításának Európában. Ennek a legnagyobb részét a szektor saját energiaszükségleteinek fedezésére fordítják.

A CEPI (Európai Papíripari Szövetség) 2003-ban bejelentette, hogy telephelyein a hő- és elektromosság előállításához szükséges energiamennyiség 56%-át biomassza energiával szeretnék fedezni (ekkor 49%-ot tett ki ez a mutató). 2010-re sikerült elérni az 54%-ot. (5)

Mi az a biomassza energia?
A biomassza energiát a hulladékanyagok és fa égetése során teremtik elő, amikor a cellulózt már kinyerték. Ezáltal energiát szolgáltatnak a gyártási folyamathoz. Gyakran több hő és áram keletkezik a szükségesnél, ilyenkor a fölösleget eladják a helyi közösségnek, vagy a szolgáltatóknak. Tehát, ha elsősorban papírgyártáshoz használjuk a fát, és másodsorban energia előállításához, többszörös értéket teremtünk.

Mi a különbség a biomassza és a fosszilis tüzelőanyagok között?
A legnagyobb különbség az előállítás idejében rejlik. A biomassza széndioxidot von ki az atmoszférából növekedési ciklusa alatt, és ahogy elégetik, visszajuttatja azt. Ha felelősséggel irányítják ezt a folyamatot, akkor a biomassza egy teljesen megújuló erőforrásként viselkedik. Ez egy zárt széndioxid ciklust eredményez, és megóvja az értékes fosszilis tüzelőanyagokat.


(5) CEPI Sustainability Report 2011