M√ćTOSZ:

Az általam használt papír rengeteg energiát fogyaszt

T√ČNY:

A jól kontrollált ültetett erdŇĎk révén teljesíthetŇĎ az erdŇĎkbŇĎl nyert nyersanyagokra való kereslet.

Lightbulb

Az általam használt papír rengeteg energiát fogyaszt

AZ EMBEREK TÉVESEN ÚGY GONDOLJÁK, HOGY A PAPÍRGYÁRTÁS ÓRIÁSI MENNYISÉGŇį ENERGIÁT HASZNÁL FEL. AZONBAN MEGLEPŇź STATISZTIKÁKAT LÁTHATUNK A PAPÍRIPAR ENERGIAFELHASZNÁLÁSÁRÓL, HA KÖZELEBBRŇźL MEGNÉZZÜK A DOLGOT.

Az iparág méretét tekintve, a papírgyártás hatalmas vállalkozásnak számít, ezért jogosan gondolnánk, hogy riasztó energiafelhasználási mutatókkal rendelkezik. Valójában nem. Körülbelül 500 kilowattóra energiára van szükség 200 kg papír elŇĎállításához, ami az egy fŇĎre jutó éves átlagfogyasztásnak felel meg.

Az európai papíripar az egyik legnagyobb elŇĎállítója a biomassza energiának, és több, mint egyötöd részét teszi ki a biomassza-alapú energia elŇĎállításának Európában. Ennek a legnagyobb részét a szektor saját energiaszükségleteinek fedezésére fordítják.

A CEPI (Európai Papíripari Szövetség) 2003-ban bejelentette, hogy telephelyein a hŇĎ- és elektromosság elŇĎállításához szükséges energiamennyiség 56%-át biomassza energiával szeretnék fedezni (ekkor 49%-ot tett ki ez a mutató). 2010-re sikerült elérni az 54%-ot. (5)

Mi az a biomassza energia?
A biomassza energiát a hulladékanyagok és fa égetése során teremtik elŇĎ, amikor a cellulózt már kinyerték. Ezáltal energiát szolgáltatnak a gyártási folyamathoz. Gyakran több hŇĎ és áram keletkezik a szükségesnél, ilyenkor a fölösleget eladják a helyi közösségnek, vagy a szolgáltatóknak. Tehát, ha elsŇĎsorban papírgyártáshoz használjuk a fát, és másodsorban energia elŇĎállításához, többszörös értéket teremtünk.

Mi a különbség a biomassza és a fosszilis tüzelŇĎanyagok között?
A legnagyobb különbség az elŇĎállítás idejében rejlik. A biomassza széndioxidot von ki az atmoszférából növekedési ciklusa alatt, és ahogy elégetik, visszajuttatja azt. Ha felelŇĎsséggel irányítják ezt a folyamatot, akkor a biomassza egy teljesen megújuló erŇĎforrásként viselkedik. Ez egy zárt széndioxid ciklust eredményez, és megóvja az értékes fosszilis tüzelŇĎanyagokat.


(5) CEPI Sustainability Report 2011