Mítoszok és tények

A búzából kenyér készül, a tejbŇĎl sajt, a fából papír.

 

 

"Európa erdeinek alapterülete majdnem 13 millió hektárnyival (ez nagyjából akkora terület, mint Görögország) növekedett az elmúlt tizenöt év folyamán. Ez fŇĎleg az új erdŇĎk ültetésének, valamint a már meglévŇĎk régi szántóföldekre való természetes átterjedésének köszönhetŇĎ."
MCPFE, Minisztériumi Konferencia az Európai ErdŇĎk VédelmérŇĎl, 2007.

A papírt már közel kétezer éve használjuk, és ez idŇĎ alatt kétségkívül a leghatásosabb és legsokoldalúbb kommunikációs eszközzé nŇĎtte ki magát. Még a mai digitális korszakban is, ahol rendelkezésre áll rengeteg alternatív média, a papír egyedi, praktikus és esztétikus tulajdonságai miatt egyszerŇĪen az elektronikus kommunikáció a közelébe sem érhet.

A Two Sides tagjai támogatják:

A felelŇĎsségteljes gyártást
A felelŇĎsségteljes nyomtatást és tervezést
A felelŇĎsségteljes fogyasztást
A felelŇĎsségteljes hulladékeltávolítást

A környezetvédelem kapcsán felmerülŇĎ aggályok az utóbbi években mindenhol nagyobb teret kaptak, mint korábban, így egyre nagyobb kihatással vannak döntéseinkre is nap mint nap. Ahogy a környezetvédelmi viták egyre lendületesebbé válnak, úgy terjednek a különféle mítoszok és félreértések is, például az, mely szerint a papíripar felelŇĎs a tömeges erdŇĎirtásért és rettenetesen káros a környezetre. Ez nem igaz.

Mint minden vitában, itt is két oldala van az éremnek, a papírnak pedig hihetetlen öko-története van. Ez az iparág elsŇĎdlegesen olyan nyersanyagot használ, ami megújuló, és világelsŇĎ az újrahasznosításban. A Two Sides bemutatja a tényeket a papír gyártásáról, felhasználásáról és újrahasznosításáról. A kezdeményezés célja, hogy a papíripart övezŇĎ tévhiteket, félreértéseket megszüntesse, és támogassa az iparágat a tájékozottabb, magabiztosabb döntések meghozatalában, valamint a papír, mint kommunikációs forma még felelŇĎsségteljesebb használatában.

A papír nélküli életet nehéz elképzelni. Egyhangú lenne, annyi biztos.

Közérzetünk akár 29 százalékkal is javulhat, ha olvasás közben a tapintóérzékünket is pozitív hatások érik.
Royal Mail

Manapság rengeteg fajtájú papírból lehet választani: szŇĪz rostokból készült, újrahasznosított, színes, textúrával ellátott, különféle súlyú papírok, mindegyik hatékony eszköz lehet egy üzenet terjesztésére. Rajtunk múlik, hogy a legmegfelelŇĎbbet válasszuk ki. A papír számos pozitív kvalitása nemcsak hogy kiállta az idŇĎ próbáját, hanem az idŇĎ elŇĎrehaladtával fejlŇĎdött is, és a rengetegféle, immáron rendelkezésre álló nyomtatási metódussal kombinálva oly módon kelti életre az üzeneteket, a szavakat és a képeket, amelyre az elektronikus kommunikáció sosem lehet képes.

A médiavásárlók több, mint 90 százaléka egyetért abban, hogy a nyilvánosság nem megfelelŇĎen tájékozott a papíripar környezeti hatásainak terén.
NAPM felmérés, 2008 július

Egyesek szerint az elŇĎnyöket ellensúlyozza a sok (hamis) állítás a papír környezeti hatásairól: csökkenŇĎ erdŇĎterületek, túlzott mértékŇĪ energiafogyasztás, papírszeméttel csordultig telt hulladéklerakók. A környezetünkre gyakorolt hatása miatt a papír rossz megoldásnak tŇĪnhet. Mégsem az, mivel ezen állítások nagy része félrevezetŇĎ, pontatlan.

A papír nem a környezetünk ellensége, és nem kell érte bolygónk erdeinek életével fizetni. Való igaz, a papíriparnak a fa az elsŇĎdleges alapanyaga, a gyártás során pedig energiát használ fel, a hulladékpapír meg tényleg túl sokszor végzi a lerakókban. Mégis, ez egy olyan iparág, amely a kevés valóban megújuló és újrahasznosítható alapanyagok egyikével dolgozik. A papírgyártók tisztában vannak már felelŇĎsségükkel, és kemény pénzeket fektetnek abba, hogy a gyártás, valamint az alapanyag beszállítása során minél kisebb hatást gyakoroljanak a környezetre.